Κυστική Ακμή: Αιτίες, Πρόληψη Και Σίγουρη Αντιμετώπιση Στο Σπίτι

Αν προλάβετε το πρόβλημα στην αρχή του, θα είναι πολύ εύκολο να το ξεπεράσετε.

Έχετε αναρωτηθεί τι είναι αυτά τα μεγάλα, κόκκινα σπυράκια που βρίσκονται κάτω από το δέρμα; Αντίθετα από τα κοινά σπυράκια, δεν ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Είναι ένα διαφορετικό είδος ακμής που ονομάζεται Κυστική Ακμή.

  • Ίσως αυτά τα υπόγεια σπυράκια να είναι πολύ δύσκολο να τα ξεφορτωθείτε.
  • Ίσως να οδηγήσουν σε ουλές εάν αντιμετωπιστούν με λάθος τρόπο.
➠   Αν ψάχνετε για μια πραγματικά σίγουρη λύση με λίγα χρήματα, δείτε οπωσδήποτε την αναλυτική παρουσίαση του Black Mask από την σελίδα μας!

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να αποτρέψουμε και ακόμα πώς να θεραπεύσουμε αυτό το αντιαισθητικό και επώδυνο πρόβλημα.

Τι Είναι η Κυστική Ακμή;

Είναι φραγμένοι πόροι γεμάτοι με σμήγμα και νεκρά κύτταρα που προκαλούν φλεγμονή. Μετατρέπονται σε Κυστική Ακμή όταν ο πόρος διογκώνεται κάτω από το δέρμα, προκαλώντας την έκχυση της φλεγμονής στον περιβάλλοντα ιστό. Το σώμα ενεργοποιώντας τον αμυντικό του μηχανισμό, σχηματίζει μια κύστη γύρω του για να σταματήσει τη φλεγμονή από την περαιτέρω εξάπλωση.

Μοιάζουν με κόκκινα εξογκώματα. Σαν να σας τσίμπησε κάποιο έντομο. Εμφανίζονται στο πρόσωπό αλλά μπορεί να τα δείτε και στο λαιμό, στο στήθος ή στην πλάτη. Αυτά τα σπυράκια αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και δεν σχηματίζουν εκείνο το γνωστό λευκό κεφαλάκι, γι ‘αυτό είναι δύσκολο να σπάσουν.

Απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Τα κυστικά σπυράκια μπορούν να αφήσουν ουλές αν δεν θεραπευθούν έγκαιρα ή εάν αντιμετωπιστούν εσφαλμένα. Για παράδειγμα, εάν τα πιέσετε προσπαθώντας να τα σπάσετε, η μόλυνση θα εξαπλωθεί ακόμη πιο κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, κάνοντας το πρόβλημα μεγαλύτερο.

Είναι επώδυνα επειδή είναι φλεγμονώδη. Το οίδημα διεγείρει γειτονικές νευρικές ίνες και προκαλεί πόνο.

Τι Προκαλεί την Κυστική Ακμή;

  • Οι Ορμόνες: Οι ορμονικές αλλαγές είναι υπεύθυνες για την δυσλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων, γεγονός που κάνει το σώμα να παράγει τόσο πολύ λίπος ώστε οι πόροι να γεμίζουν με σμήγμα και παθογόνα βακτήρια. Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται, προκαλώντας τη φλεγμονή και έτσι ξεκινάει ένα κυστικό σπυράκι.

Είναι πολύ πιθανό να αναπτύξετε Κυστική Ακμή όταν αυτές οι ορμόνες υπερτερούν, όπως κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη και μερικές ημέρες πριν από κάθε περίοδο.

  • Το Στρες: Όταν είστε υπό πίεση και το επίπεδο του στρες είναι πολύ υψηλό, το σώμα σας αποκρίνεται με την παραγωγή κορτιζόλης, μιας άλλης ορμόνης που υπέρ-διεγείρει τους αδένες για να παράγουν περισσότερο σμήγμα.

Πώς Θα Την Αντιμετωπίσετε;

Δοκιμάστε αυτές τις απλές λύσεις, για να απαλλαγείτε με ασφάλεια από τα κυστικά σπυράκια που μόλις άρχισαν να εμφανίζονται.

  • Πολυβιταμίνες: Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με την καθημερινή λήψη βιταμινών. Ο ψευδάργυρος μειώνει τη φλεγμονή του δέρματος, ενώ η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει για υγιές και τέλειο δέρμα.
  • Ζεστό επίθεμα: Εφαρμόστε ένα κομμάτι βαμβάκι με ζεστό νερό επάνω στο σπυράκι για πέντε λεπτά και μετά στεγνώστε απαλά. Στη συνέχεια βάλτε μια κατάλληλη για την ακμή κρέμα. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία, τρεις φορές την ημέρα και έως ότου εξαφανιστεί.
  • Πάγος: Βάλτε ένα παγάκι επάνω στο σπυράκι για μερικά δευτερόλεπτα ή όσο αντέχετε. Ο πάγος θα ομαλοποιήσει το δέρμα σας και θα συρρικνώσει το σπυράκι.
  • Κορτιζόνη: Εάν πρέπει να πάτε σε ένα μεγάλο γεγονός όπως σε ένα χορό ή σε κάποια γιορτή και οι θεραπείες ζεστού και πάγου δεν βοηθούν, μην πανικοβληθείτε. Επισκεφθείτε το γιατρό σας για να εγχύσει το σπυράκι με κορτιζόνη. Μία στεροειδής ορμόνη που μειώνει την φλεγμονή κάτω από το δέρμα και συρρικνώνει το οίδημα. Μέσα σε έξι ώρες το σπυράκι θα πρέπει να φύγει.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε, πως δεν πρέπει να προσπαθείτε να σπάσετε τα σπυριά της Κυστικής Ακμής. Εκτός από τον αφόρητο πόνο που θα νιώσετε, μπορεί να επιδεινώσετε την κατάσταση. Μπορεί επίσης αυτό να οδηγήσει σε μόνιμες ουλές.

Πώς Θα Την Αποτρέψετε;

  • Υγιεινή διατροφή: Μια υγιεινή διατροφή δεν θα θεραπεύσει την ακμή που ήδη έχετε, αλλά μπορεί να σας τροφοδοτήσει με τις βασικές βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά, ώστε να αποτραπεί η εμφάνισή της. Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Β6 και Β-καροτένιο.
  • Βιταμίνη Β6 : για να εξισορροπήσετε τα επίπεδα ορμονών (μία μπανάνα ή ένα μπολ με δημητριακά ολικής αλέσεως)
  • Β-καροτένιο : για να δώσει στο δέρμα μια ομαλότερη υφή (δύο μεσαία καρότα)
  • Καθαριστικό: Χρησιμοποιήστε ένα σαλικυλικό οξύ ή ένα ήπιο γαλάκτωμα καθαρισμού δύο φορές την ημέρα για να καθαρίσετε τους πόρους του δέρματος από ρύπους, σμήγμα και νεκρά κύτταρα.
  • Τοπική θεραπεία: Αναζητήστε κρέμες οι οποίες να περιέχουν συστατικά που καταπολεμούν τα σπυράκια, όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Το κλειδί είναι να έχουν αντί-μικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Να δρουν σε ολόκληρη την προβληματική περιοχή και όχι μόνο στα σπυράκια, αλλά και στην φλεγμονή που τα δημιουργεί.

Η Κυστική ακμή μπορεί να είναι πιο δύσκολη από ό,τι μπορείτε να καταλάβετε και δεν συγκρίνεται τόσο με τα μαύρα στίγματα στο πρόσωπο. Ίσως να απαιτεί για τη θεραπεία της ισχυρότερα φάρμακα.Εάν το πρόβλημά σας επιμένει μετά από ένα μήνα ή και λιγότερο, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

  • Αντισυλληπτικά χάπια: Εάν παρουσιάζονται συχνά κυστικά σπυράκια, τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων μπορεί να βοηθήσουν. Ορισμένοι τύποι βοηθούν στη ρύθμιση των ορμονών που προκαλούν αυτό το πρόβλημα και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ακμή.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τα κατάλληλα φάρμακα για τη θεραπεία μιας σοβαρής ακμής. Θα διαγνώσει ακριβώς τον βαθμό της βλάβης, ίσως σας συστήσει μια συστηματική αγωγή (φάρμακα και κρέμες) και θα σας παρακολουθεί μέχρι να την εξαλείψετε εντελώς.

Ακολουθήστε αυτές τις μεθόδους για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές, λαμπερό και απαλλαγμένο από αυτά τα ανεπιθύμητα σπυράκια στο πρόσωπο που προκαλεί η κυστική ακμή. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το τι είναι κατάλληλο για εσάς.


Διαβάστε επίσης:

Πηγές:

  1. Cystic Acne: Identification, Causes, and More – Healthline
  2. [DOC] Τοπικά Φάρμακα Κατά Της Ακμής – ΤΕΙ Αθήνας
  3. Οργανικά Υπεροξείδια – Βικιπαίδεια
  4. [PPT] Στεροειδείς Ορμόνες – GUNET eClass
  5. Everything You Ever Wanted To Know About – HuffPost

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.