Πόσες Θερμίδες Είναι Ένα Κιλό; [+Πώς Θα Διαψεύσετε Τα Μαθηματικά]

Μπορείτε να έχετε ταχύτατα αποτελέσματα και ορατή αλλαγή στο σώμα σας άμεσα.

Οι θερμίδες είναι οι μονάδες μέτρησης της ποσότητας ενέργειας που παρέχεται από τις τροφές που καταναλώνουμε. Όμως, πόσες θερμίδες είναι ένα κιλό λίπους; Υπάρχει απόλυτος αριθμός;

Ο όρος θερμίδα αντιστοιχεί στη διεθνή μονάδα μέτρησης KCal (1000 Calories), τη χιλιοθερμίδα δηλαδή. Χάριν συντομίας την αναφέρουμε ως θερμίδα.

  • Επιστημονικά, μία θερμίδα ορίζεται ως η ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για να αυξηθεί η θερμοκρασία ενός κιλού νερού κατά 1°C. Δηλαδή είναι μια μονάδα θερμότητας.

Όταν καταναλώνουμε τροφή ή υγρά, βάζουμε ενέργεια (θερμίδες) στο σώμα μας. Πόση ενέργεια χρειαζόμαστε καθημερινά εξαρτάται από το ύψος, την ηλικία, το φύλο, το σωματικό βάρος και τη σωματική δραστηριότητα. Το σώμα καίει θερμίδες, δηλαδή καταναλώνει ενέργεια, για τις βασικές του λειτουργίες ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ας Δούμε Για Τι Ακριβώς Μιλάμε

Ένα κιλό λίπους αντιστοιχεί με 7.700 θερμίδες περίπου. Αναλυτικά, το καθαρό λίπος περιέχει κατά μέσο όρο 9 θερμίδες ανά γραμμάριο και αποτελεί το 87% περίπου του λιπώδους ιστού. Ανάλογα με το σωματικό τύπο αυτό το ποσοστό μπορεί να διαφέρει.

Ημερήσια πρόσληψη θερμίδων

Πόσες θερμίδες αποδίδει κάποιο τρόφιμο, εξαρτάται από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει και σε τι ποσότητες.

Ενέργεια αποδίδουν τα μακροθρεπτικά συστατικά, που είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια. Οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες δίνουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο και τα λιπίδια 9 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, αλλά δεν αποδίδουν θερμίδες. Το ίδιο ισχύει και για το νερό, το οποίο είναι φορέας θρεπτικών συστατικών και έχει πρωταρχικό ρόλο στις λειτουργίες του οργανισμού.

Επίσης υπάρχει και το αλκοόλ, το οποίο δεν είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, συνεπώς δε μας χρειάζεται. Δίνει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο και είναι δεύτερο μετά το λίπος σε ενεργειακή πυκνότητα.

Θα έχετε ακούσει βέβαια ότι μια δίαιτα με φρούτα είναι ίσως και η καλύτερη επιλογή για να ρυθμίσετε το βάρος σας σε συνδυασμό με λαχανικά που χορταίνουν χωρίς να σας επιβαρύνουν με περιττό θερμιδικό φορτίο.

Ενεργειακή πυκνότητα είναι η ενέργεια που υπάρχει σε κάθε γραμμάριο τροφής.

Θερμίδες Και Απώλεια Βάρους

Η βασική αρχή της απώλειας βάρους είναι η μείωση των θερμίδων που καταναλώνονται με το καθημερινό φαγητό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ισορροπημένη διατροφή, ώστε να χάσετε βάρος χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

Η μέτρηση των θερμίδων που περιέχονται στη διατροφή μας, είναι το κλειδί για ένα υγιές σωματικό βάρος μέσα από την ομαλή ενεργοποίηση του μεταβολικού ρυθμού μας.

Πριν ξεκινήσετε να μειώνετε θερμίδες πρέπει να γνωρίζετε το βασικό μεταβολισμό του σώματός σας. Βασικός μεταβολισμός, είναι το σύνολο της ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός για να εκτελέσει τις λειτουργίες που απαιτούνται, για να διατηρηθούμε στη ζωή.

1 – Υπολογίστε το βασικό σας μεταβολισμό με τον παρακάτω εύκολο και αξιόπιστο τρόπο.

  • Γυναίκες: B.M. = 655 + (9,6 x B) + (1,8 x Y) – (4,7 x H).
  • Άνδρες: B.M. = 66 + (13,7 x B) + (5 x Y) – (6,8 x H).

Όπου Β.Μ = Βασικός Μεταβολισμός, Β = Βάρος, Υ = Ύψος και Η = Ηλικία.

Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρετε πόσες θερμίδες χρειάζεστε καθημερινά για την επιβίωσή σας. Η λήψη περισσότερων θερμίδων από την ενέργεια που δαπανά το σώμα, έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους. Η μείωση μερικών θερμίδων από τα καθημερινά γεύματα, οδηγεί στην απώλεια βάρους και μου δίνει μια ασφαλή ένδειξη για το πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνω για να χάσω κιλά.

2 – Στη συνέχεια σημειώστε τις θερμίδες που παίρνετε με το φαγητό σας (ημερήσια πρόσληψη θερμίδων).

Κάντε το για λίγες ημέρες και έτσι θα γνωρίζετε πόσες θερμίδες καταναλώνετε καθημερινά κατά μέσο όρο.

Δεδομένου πως ένα κιλό σωματικού βάρους αποδίδει 7.700 θερμίδες, η μείωση 500 θερμίδων την ημέρα θα έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια μισού κιλού την εβδομάδα. Μπορεί να ακούγετε λίγο το μισό κιλό την εβδομάδα, όμως μακροπρόθεσμα είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για την απώλεια βάρους.

3 – Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο βοήθημα για να πετύχετε την μέγιστη ταχύτητα καύσης λίπους και να διαψεύσετε τις εξισώσεις.

Black Latte

Αν θέλετε να κερδίσετε χρόνο και να κάνετε την ζωή σας λίγο πιο εύκολη, υπάρχει το απόλυτο συμπλήρωμα διατροφής για την περίπτωση σας.

Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε πάρα πολλά κιλά, μέσα σε πραγματικά μικρό χρονικό διάστημα.

Το έχω χρησιμοποιήσει η ίδια και με σιγουριά μπορώ να εγγυηθώ για τα αποτελέσματα του.

Τα περισσότερα φυσικά ροφήματα για αδυνάτισμα είναι φτιαγμένα από φυσικά συστατικά και επικεντρώνονται στην αλλαγή του τρόπου ζωής και της διατροφής για απώλεια βάρους. Στην δική μου περίπτωση, η αλλαγή της απογευματινής συνήθειας του καφέ μου, ήταν καθοριστική.

Ένα διαφορετικό ρόφημα καφέ από αυτό που συνήθιζα να πίνω εδώ και χρόνια, άλλαξε τη ζωή μου και δεν κοίταξα ποτέ ξανά πίσω!

Είμαι σίγουρη πώς θα σας εμπνεύσει να ξεκινήσετε την δική σας προσπάθεια.

Στο άρθρο μου θα δείτε πώς κατάφερα να φτάσω στον στόχο μου χωρίς να πιέζομαι με δίαιτες και χωρίς να τρέχω στα γυμναστήρια.

Κλείνοντας…

Γνωρίζετε λοιπόν πως, ένα κιλό λίπους αντιστοιχεί σε 7.700 θερμίδες. Αν ο στόχος σας είναι να το κάψετε θα πρέπει να μειώσετε τις θερμίδες που λαμβάνετε καθημερινά με την διατροφή σας.

Αν  προσθέσετε και κάποιες ευχάριστες για σας σωματικές δραστηριότητες, τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, τότε η επίτευξη του στόχου σας θα γίνει πιο εύκολα και πιο γρήγορα.


  1. Μεταβολικό Σύνδρομο: Πώς Θα Το Αντιμετωπίσετε
  2. Πόσες Θερμίδες Είναι Ένα Κιλό; [+ Τα Μαθηματικά]
  3. Δίαιτα Με Φρούτα: Οι Συμβουλές Μου Για Μέγιστα Αποτελέσματα
  4. Calorie – Unit of Measurement – Britannica.com
  5. What Is a Calorie and Why Do We Count Them? – Verywell Fit
  6. How Many Calories Do I Burn To lose 1kg Weight Per Day? – Quora
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.