Σπυράκια Στο Πρόσωπο: 10 Σούπερ Θεραπείες Κρυμμένες Στην Κουζίνα

Αν επιμείνετε σε μια θεραπεία, σίγουρα θα δικαιωθείτε μέσα σε λίγες ημέρες.

Τα σπυράκια στο πρόσωπο είναι μια φυσιολογική κατάσταση του δέρματος που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, κυρίως γυναίκες.

Είναι μια φλεγμονή του δέρματος στην οποία οι σμηγματογόνοι αδένες μολύνονται από βακτήρια, διογκώνονται και γεμίζουν με πύον.

Η υπερβολική έκκριση σμήγματος από τους αδένες είναι η κύρια αιτία για αυτό το πρόβλημα. Τα σπυράκια γενικά εμφανίζονται στο πρόσωπο, το λαιμό, την πλάτη και τους ώμους. Αν και δεν είναι μια σοβαρή κατάσταση, μπορούν να μας κάνουν να αισθανόμαστε απαίσια λόγω της εμφάνισής τους.

Η Απόλυτη Λύση Για Τα Σπυράκια Στο Πρόσωπο:

Πρόκειται για μια επαγγελματική λύση ομορφιάς, η οποία με βοήθησε να καθαρίσω το πρόσωπό μου και πλέον την χρησιμοποιώ σε τακτά χρονικά διαστήματα για προληπτικούς λόγους. Είμαι σίγουρη ότι αξίζει την προσοχή σας και φυσικά… τα χρήματα σας!

→  Αν ψάχνετε για άμεσα αποτελέσματα, σας προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη την Μαύρη Μάσκα!

Στο άρθρο που θα διαβάσετε έχω γράψει αναλυτικά την προσωπική μου εμπειρία. Σας δείχνω βήμα βήμα πώς θα την χρησιμοποιήσετε και αναφέρω και τα προβληματάκια που αντιμετώπισα στην αρχή, για να σας προλάβω και να τα αποφύγετε.

Επειδή όμως σκοπός μου είναι να σας δίνω συμβουλές που δεν χρειάζονται χρήματα για να υλοποιηθούν, σήμερα θα σας δώσω 10 αποτελεσματικούς τρόπους για να απαλλαγείτε από τα σπυράκια στο πρόσωπο με υλικά που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι.

1. Πάγος

Πάγος

Ο πάγος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει γρήγορα την ερυθρότητα, το πρήξιμο και τη φλεγμονή των σπυριών. Βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στην πληγείσα περιοχή, στη σύσφιξη των πόρων του δέρματος και στην απομάκρυνση των ρύπων και του σμήγματος που συσσωρεύονται στο δέρμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παγάκια ή θρυμματισμένο πάγο. Όποιο από τα δύο είναι βολικό.

  • Τυλίξτε τον πάγο σε ένα κομμάτι ύφασμα και κρατήστε το στην περιοχή του προσβεβλημένου δέρματος για λίγα δευτερόλεπτα.
  • Περιμένετε μερικά λεπτά και επαναλάβετε τη διαδικασία.

2. Λεμόνι

Λεμόνι

Ένας άλλος γρήγορος τρόπος για να απαλλαγείτε από τα σπυράκια είναι η χρήση χυμού λεμονιού, που είναι πλούσιος σε βιταμίνη C. Ο χυμός λεμονιού βοηθά τα σπυράκια να στεγνώσουν γρηγορότερα.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε φρεσκοστυμμένο χυμό και όχι συσκευασμένο, ο οποίος έχει συντηρητικά.

  • Βυθίστε ένα καθαρό βαμβάκι στο φρέσκο χυμό και εφαρμόστε το στα σπυράκια πριν πάτε για ύπνο.

Μπορείτε επίσης να αναμίξετε μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού με ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας και να το αφήσετε στα σπυράκια όλη τη νύχτα. Το πρωί πλένετε καλά το δέρμα με χλιαρό νερό. Ωστόσο, αυτός ο συγκεκριμένος τρόπος δεν είναι κατάλληλος για ευαίσθητο δέρμα.

3. Λάδι τσαγιού

Λάδι τσαγιού

Το έλαιο δέντρων τσαγιού είναι εξαιρετικό για τη θεραπεία της ακμής και των σπυριών. Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν αυτά τα δερματικά προβλήματα.

Επιπλέον, οι καταπραϋντικές ιδιότητες του βοηθούν στη μείωση της ερυθρότητας και της φλεγμονής.

  • Απλά εμποτίστε λίγο βαμβάκι σε αιθέριο έλαιο τσαγιού και τοποθετήστε το στην πληγείσα περιοχή.
  • Ξεπλύνετε το πρόσωπό σας μετά από 15 έως 20 λεπτά.

Μια άλλη επιλογή είναι να αναμίξετε μερικές σταγόνες λάδι τσαγιού με 1 κουταλιά της σούπας ζελέ αλόης βέρα. Εφαρμόστε το στα σπυράκια και στις κηλίδες, αφήστε το για 20 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε.

Σημείωση: Μην χρησιμοποιείτε το λάδι από δέντρο τσαγιού εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα.

4. Οδοντόκρεμα

Οδοντόκρεμα

Η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιείτε κάθε πρωί για να καθαρίσετε τα δόντια σας, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει τα σπυράκια γρήγορα. Είναι πολύ αποτελεσματική, όταν χρησιμοποιείται μετά την θεραπεία με πάγο. Χρησιμοποιήστε λευκή οδοντόκρεμα και αποφύγετε τη χρήση gel.

Εφαρμόστε λίγη λευκή οδοντόκρεμα στην προβληματική περιοχή του δέρματος πριν πάτε για ύπνο. Το πρωί πλύνετε το πρόσωπό σας με νερό και θα δείτε σημαντική βελτίωση στο πρήξιμο.

Εάν θέλετε, μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Απλά βεβαιωθείτε ότι η οδοντόκρεμα παραμένει στα σπυράκια για τουλάχιστον μισή ώρα.

5. Ατμός

Ατμός

Ο ατμός είναι υπέροχος για το δέρμα σας ανά πάσα στιγμή, αλλά ιδιαίτερα όταν έχετε σπυράκια στο σώμα και ιδιαίτερα στο πρόσωπο.

Θα ανοίξει τους πόρους και θα επιτρέψει στο δέρμα σας να αναπνεύσει. Αυτό θα αφαιρέσει λίπη, βρωμιά και βακτήρια που είναι παγιδευμένα στους πόρους και ίσως προκαλέσουν μόλυνση ή φλεγμονή.

  • Γεμίστε ένα μεγάλο δοχείο με ζεστό νερό και αφήστε τον ατμό να έρθει σε επαφή με το πρόσωπό σας για λίγα λεπτά.
  • Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα χωρίς λιπαρά.

6. Σκόρδο

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένας αντισηπτικός και αντιοξειδωτικός παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στην ταχεία θεραπεία ακόμα και για τα σπυράκια στην πλάτη. Το θείο που περιέχεται στο σκόρδο προωθεί τη γρήγορη επούλωση τους.

  • Κόψτε μια φρέσκια σκελίδα σκόρδο σε δύο κομμάτια.
  • Τρίψτε το στα σπυράκια και αφήστε το για πέντε λεπτά πριν πλύνετε το δέρμα με χλιαρό νερό.
  • Επαναλάβετε τη θεραπεία αρκετές φορές την ημέρα.

Η κατανάλωση ενός ωμού σκόρδου καθημερινά μπορεί να βοηθήσει να καθαρίσετε το αίμα σας. Όμως μην τρώτε πάρα πολύ, καθώς μπορεί να αναστατώσει το στομάχι.

7. Μαγειρική Σόδα

Μαγειρική Σόδα

Η σόδα είναι μια άλλη αποτελεσματική θεραπεία στο σπίτι, για να απαλλαγείτε από τα σπυράκια στο σώμα γενικότερα. Βοηθά στην απολέπιση του δέρματος και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα.

  • Κάνετε μια παχιά πάστα αναμιγνύοντας ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα με λίγο νερό ή χυμό λεμονιού.
  • Πλύνετε καλά το δέρμα σας, αφήνοντάς το ελαφρώς βρεγμένο.
  • Εφαρμόστε την πάστα στις προβληματικές περιοχές και αφήστε την να στεγνώσει για λίγα λεπτά.

Μην αφήσετε τη σόδα στο δέρμα σας για περισσότερο από 4-5 λεπτά, καθώς μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα ή ερεθισμό. Πλύνετε το πρόσωπό σας με ζεστό νερό.

Επαναλάβετε τη διαδικασία δύο φορές την ημέρα για γρήγορα αποτελέσματα.

8. Μέλι

Το μέλι είναι μια πηγή φυσικών αντιβιοτικών που μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης, καθώς και να βοηθήσουν στην πρόληψη λοιμώξεων.

  • Βυθίστε ένα καθαρό βαμβάκι στο μέλι, βάλτε το απευθείας πάνω στα σπυράκια και αφήστε το για μισή ώρα. Πλύνετε καλά το δέρμα με χλιαρό νερό.
  • Επαναλάβετε μερικές φορές την ημέρα.

Μια άλλη επιλογή είναι να συνδυάσετε το μέλι με κανέλα για να κάνετε μια πάστα. Απλώστε τη και μετά από μία ώρα, πλύνετε καλά το δέρμα σας με κρύο νερό. Θα δείτε πως έχει μειωθεί αρκετά η φλεγμονή και το πρήξιμο και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά και σε σπυράκια στην πλάτη.

9. Αγγούρι

Αγγούρι

Το αγγούρι είναι μια πλούσια πηγή καλίου και βιταμινών όπως οι Α, Γ και Ε. Προσφέρει επίσης ένα δροσιστικό και καταπραϋντικό αποτέλεσμα στο δέρμα.

  • Κόψτε ένα ή δύο φρέσκα αγγούρια σε κομμάτια και βυθίστε τα στο νερό για περίπου μία ώρα. Τα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Α, το κάλιο και η χλωροφύλλη θα μεταφερθούν στο νερό .
  • Σουρώστε το νερό και χρησιμοποιήστε το για να πλένετε το πρόσωπό σας.

Μπορείτε να αλέσετε ένα αγγούρι και να κάνετε μια καθαριστική μάσκα. Εφαρμόστε τη στο δέρμα σας και αφήστε την να στεγνώσει για 15 λεπτά. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Θα βοηθήσει να καθαρίσουν οι πόροι από ρύπους, βακτήρια και νεκρό δέρμα.

10. Παπάγια

Παπάγια

Ο καρπός Papaya έχει πολλές ιδιότητες που βοηθούν στη θεραπεία των σπυριών. Είναι μια καλή πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Α και έχει ένζυμα που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και κάνουν το δέρμα μαλακό και λείο.

Περάστε από τον αποχυμωτή τεμάχια καρπού παπάγιας για να εξαγάγετε το χυμό του. Εμποτίστε ένα βαμβάκι σε αυτό το χυμό και τοποθετήστε το πάνω από τα σπυράκια. Αφήστε το για 10 έως 15 λεπτά πριν το ξεπλύνετε.

Για να κάνετε μια απολεπιστική μάσκα προσώπου, ανακατέψτε μερικά κομμάτια παπάγιας και προσθέστε λίγο μέλι. Εφαρμόστε αυτή τη πάστα στο πρόσωπό σας και κάντε μασάζ απαλά. Αφήστε το μέχρι να στεγνώσει εντελώς και στη συνέχεια ξεπλύνετε.

Αυτοί οι τρόποι που σας προτείνω θα σας απαλλάξουν από τα αντιαισθητικά σπυράκια στο πρόσωπο και θα σας χαρίσουν λαμπερό και λείο δέρμα. Σε περίπτωση, που το δέρμα σας είναι ευαίσθητο ή τα σπυράκια με πύον παρά τις προσπάθειες σας δεν φεύγουν, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.


Διαβάστε επίσης:

Πηγές:

  1. The Role of Inflammation in the Pathology of Acne – ncbi.nlm.nih.gov
  2. Does Icing a Pimple Help It? – bioclarity.com
  3. Tea Tree Oil Uses: 13 Benefits for Skin, Acne & More – Reader’s Digest

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.