Ευρυαγγείες Στα Πόδια – Συμπτώματα, Εύκολη Πρόληψη Και Θεραπεία

Είναι σχετικά εύκολο να τις αναγνωρίσετε και να τις προλάβετε σε αρχικό στάδιο.

Οι ευρυαγγείες είναι σπασμένα μικρά φλεβίδια, που εμφανίζονται στην επιφάνεια του δέρματος όταν το αίμα ρέει με μεγαλύτερο όγκο και προς την αντίθετη κατεύθυνση από την κανονική.

Είναι μια συνήθης πάθηση των κάτω άκρων και εμφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις ταυτόχρονα με τους κιρσούς ως φλεβικές με μπλε χρώμα και ως αρτηριακές όπου το χρώμα τους είναι κόκκινο.

Περίπου το 50% του πληθυσμού των ενήλικων Ελλήνων, θα τις παρουσιάσει σε κάποιο σημείο του σώματος. Συνήθως εμφανίζονται στα πόδια και έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες.

Πότε Εμφανίζονται Οι Ευρυαγγείες Στα Πόδια;

Ευρυαγγείες Στα ΠόδιαΔεν πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση, χρειάζεται όμως προσοχή στην αντιμετώπιση τους, γιατί μια λανθασμένη θεραπεία μπορεί να νεκρώσει τοπικά το δέρμα.

Συνήθως αποτελούν απλά ένα αντιαισθητικό πρόβλημα.

Μπορεί όμως να υπάρξουν ελαφρά συμπτώματα όπως αίσθημα βάρους στα πόδια, κάψιμο και κνησμός στο σημείο που έχουν εμφανιστεί οι τα φλεβίδια αυτά.

Σε περιπτώσεις ενοχλητικών και πιο έντονων συμπτωμάτων, η επίσκεψη στον ειδικό γιατρό είναι απαραίτητη.

Οι λόγοι της εμφάνισης των ευρυαγγειών είναι συνήθως αδιευκρίνιστοι. Ίσως να οφείλονται σε μικροτραυματισμούς, σε διάφορες παθήσεις ή στις ορμόνες των γυναικών.

Τα σημαντικότερα αίτια για την εμφάνισή τους είναι, η κληρονομικότητα, οι ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση, όπως και η συνεχής χρήση κορτικοστεροειδών.

Η ορθοστασία, η καθιστική εργασία, η κακή φυσική κατάσταση και το επιπλέον βάρος, είναι καθοριστικοί παράγοντες για την εμφάνιση και την επιδείνωση τους.

Η «Συγγένειά» Τους Με Τους Κιρσούς

Οι ευρυαγγείες με την επιστημονική ονομασία «τελαγγειεκτασίες» και οι κιρσοί είναι στην ουσία η ίδια πάθηση σε διαφορετικό στάδιο και συχνά, απλά συνυπάρχουν. Οι πρώτες είναι μικρές παθολογικά διατεταμένες φλέβες επιφανειακά στο δέρμα.

Οι κιρσοί είναι διογκωμένες φλέβες και διακρίνονται εμφανώς κάτω από το δέρμα στο υποδόριο λίπος. Οι ευρυαγγείες σε αντίθεση με τους κιρσούς, έχουν πολύ μικρή διάμετρο, συνήθως 0,01 ως 1 χιλιοστό.

Εκτός από αντιαισθητικό πρόβλημα δεν έχουν σοβαρές ιατρικές συνέπειες. Ενώ οι κιρσοί εκτός του ότι μπορούν να εμπλακούν με θρόμβωση, έχουν δυσμενείς συνέπειες και στην ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, λόγω του πόνου, της κόπωσης και βάρους, του πρηξίματος και τις διάφορες δερματικές αλλοιώσεις που προκαλούν στα πόδια.

Πρόληψη Με Κρέμα Για Ευρυαγγείες Ποδιών

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε «καλύτερη η πρόληψη, από την θεραπεία». Η ζωή σας θα γίνει ευκολότερη θα γλιτώσετε πολλές επισκέψεις και χρήματα στους γιατρούς, αν πάρετε τα μέτρα σας έγκαιρα.

Varikosette κρέμα για ευρυαγγείες ποδιών

Μπορεί μια κρέμα για ευρυαγγείες ποδιών να μην θεραπεύει περιπτώσεις που η πάθηση βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο, όμως αποδεδειγμένα σχεδόν να σταματήσει το πρόβλημα αν το προλάβετε στην αρχή του.

Μια κρέμα μπορεί να ανακουφίσει τα πόδια σας και να τα ξεκουράσει, ενώ παράλληλα θα οι διογκωμένες φλέβες θα αρχίσουν να υποχωρούν με τον καιρό.

Αξίζει τον κόπο να την δοκιμάσετε, για να δείτε πώς μπορεί να βοηθήσει και τα δικά σας πόδια να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν. Οι περισσότερες παθήσεις των ποδιών άλλωστε, εξαρτώνται άμεσα από το πόσο τα ταλαιπωρείτε με τις δουλειές της ημέρας.

Εκτός από την κρέμα, μπορείτε με μερικές μικρές καθημερινές αλλαγές να φροντίσετε για την καλή λειτουργία του φλεβικού συστήματος και την αποφυγή επώδυνων προβλημάτων.

  • Αφιερώστε 30 λεπτά την ημέρα για να γυμνάσετε τους μύες των ποδιών. Οι δυνατοί και υγιείς μύες, βοηθούν την σωστή ροή του αίματος προς την καρδιά και προλαβαίνουν την δημιουργία ευρυαγγειών.
  • Αποφύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία γιατί το αίμα λιμνάζει στις φλέβες , επιδεινώνοντας την κατάσταση.
  • Σε περίπτωση που είναι αναγκαία η όρθια ή η καθιστή θέση, θα βοηθούσε πολύ η χρήση ελαστικών καλτσών συμπίεσης. Οι ελαστικές κάλτσες ασκούν πίεση στις φλέβες, ενισχύοντας την καλή λειτουργία των βαλβίδων τους.

Θεραπεία Με Ιατρική Επέμβαση

Είναι πολύ σημαντικό να προλαβαίνετε το πρόβλημα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως κριθεί απαραίτητη η θεραπεία των ευρυαγγειών, με κάποια επεμβατική μέθοδο.

Ίσως η πάθηση να θεραπευτεί με την λήψη των κατάλληλων φαρμάκων. Η 50ετής χρήση τους αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια που παρέχουν. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει κάποια από τις σύγχρονες μεθόδους υψηλής τεχνολογίας όπως, Laser ή IPL.

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος θεραπείας παγκοσμίως είναι η σκληροθεραπεία. Είναι συνήθως και η επιλεγμένη θεραπεία των μικρών κιρσών και γίνεται με την έγχυση ενός φαρμάκου μέσα στη φλέβα. Προκαλείται σκλήρυνση της φλέβας, κλείσιμο του αυλού και τελικά εξαφάνιση.

Με την καταστροφή της πάσχουσας φλέβας, το αίμα αναγκάζεται να κινηθεί μέσα από άλλες υγιείς φλέβες. Συνήθως απαιτείται περίπου ένας μήνας, για να φανούν τα πλήρη αποτελέσματα.

Ένας καλός αγγειοχειρουργός είναι ο πλέον αρμόδιος, για να εκτιμήσει την έκταση του προβλήματος και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.