Κιρσοί Στα Πόδια: Συμπτώματα Και Θεραπεία Με Κρέμα Στο Σπίτι

Με την έγκαιρη αντιμετώπιση, τα αποτελέσματα μπορούν να φανούν άμεσα.

Ένα επώδυνο και αντιαισθητικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν συχνά οι ενήλικες είναι οι κιρσοί στα κάτω άκρα.

Αποτελούν μια πολύ συχνή πάθηση των ποδιών, που απασχολεί έναν στους δύο ανθρώπους και κυρίως τις γυναίκες. Η ορθοστασία, η κληρονομικότητα και πολλές κακές συνήθειες, είναι οι κυριότερες αιτίες αυτού του ενοχλητικού προβλήματος. 

Τι Είναι Οι Κιρσοί;

Κιρσοί ονομάζονται οι διατεταμένες (φουσκωμένες) φλέβες των κάτω άκρων – Βικιπαίδεια

Πολλές φορές τους ονομάζουμε απλά φλεβίτιδα και εμφανίζονται όταν οι βαλβίδες στις φλέβες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη.

Ο ρόλος των βαλβίδων είναι να ανοίγουν για να κατευθυνθεί το αίμα προς την καρδιά και να κλείνουν για να εμποδίσουν την παλίνδρομη ροή του αίματος προς τα κάτω.

Οι φθαρμένες βαλβίδες δεν μπορούν να κλείσουν σωστά, αφήνοντας κενό μεταξύ τους. Συνεπώς η παλινδρόμηση προς τα πόδια δεν εμποδίζεται και το αίμα λιμνάζει, προκαλώντας τη διάταση των φλεβών και τη δημιουργία των κιρσών.

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται «επιπολής φλεβική παλινδρόμηση».

Συμπτώματα

Κιρσοί συμπτώματαΤα συχνότερα συμπτώματα των κιρσών, είναι ο πόνος γύρω από τις φλέβες, το κάψιμο, το μούδιασμα, η φαγούρα, το αίσθημα της κόπωσης και του βάρους στα πόδια. Αυτά επιδεινώνονται στο τέλος της ημέρας και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τα συμπτώματα δεν είναι κάθε φορά τα ίδια.

Περιπτώσεις με εμφανείς τις διατεταμένες φλέβες και σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να στερούνται συμπτωμάτων και κάποιες άλλες με μικρότερο πρόβλημα να έχουν έντονα συμπτώματα.

Προφανώς δεν μπορούμε να συσχετίσουμε τα συμπτώματα, με την βαρύτητα της πάθησης των κιρσών.

Φυσικά η απουσία συμπτωμάτων δεν αναιρεί τη σοβαρότητα του προβλήματος. Σε όλες τις περιπτώσεις, η αυξημένη φλεβική πίεση είναι παρούσα με όλες τις αρνητικές της συνέπειες.

Ανεξάρτητα αν υπάρχουν συμπτώματα ή όχι και του μεγέθους του προβλήματος, οι κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές. Η σοβαρότερη από αυτές είναι η θρόμβωση. Το σημείο που θα αναπτυχθεί η θρόμβωση θα είναι αρκετά επώδυνο και το δέρμα σκληρό και κόκκινο.

Άλλη σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να προκαλέσουν οι κιρσοί, είναι επεισόδια αιμορραγίας μετά από κάποιον τραυματισμό.

Πολύ ενοχλητική είναι η δυσμορφία που προκαλούν στην εμφάνιση των ποδιών και αυτό δεν αφήνει αδιάφορες τις γυναίκες, που αναζητούν την άμεση λύση του.

Θεραπεία

Κιρσοί θεραπείαΥπάρχουν όμως πολλές σύγχρονες θεραπείες, γρήγορες και εύκολες, που είναι διαθέσιμες και δεν απαιτούν πολύ χρόνο αποκατάστασης.

Η θεραπεία με Laser, η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες, η σκληροθεραπεία, είναι οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι ενδοφλεβικής εξάλειψης με πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος και άριστα αισθητικά αποτελέσματα.

Η αντιμετώπιση και η θεραπεία των κιρσών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κιρσοί και από τον συγκεκριμένο ασθενή.

Ένας καλός αγγειοχειρουργός είναι ο μόνος που μπορεί να προτείνει την κατάλληλη μέθοδο θεραπείας για κάθε ασθενή.

Αλλαγές Στην Καθημερινότητα

Οι κιρσοί είναι μια πάθηση που συνεχώς επιδεινώνεται. Ωστόσο στο αρχικό στάδιο, μπορεί να καθυστερήσει η εξέλιξη της με κάποιες συντηρητικές αλλαγές.

  • Περιορίστε το βάρος σας
  • Ακολουθήστε κάποια σωματική δραστηριότητα καθημερινά
  • Αποφύγετε την όρθια και την καθιστή θέση για πολύ χρονικό διάστημα
  • Μην εκτίθεστε στον ήλιο, ειδικά το καλοκαίρι
  • Αποφύγετε τα στενά ρούχα και τα ψηλά τακούνια
  • Ελέγξτε την εφίδρωση στα πόδια σας
  • Καθώς και την προστασία τους από μολύνσεις

Σε προχωρημένο στάδιο και εφόσον έχουν αρχίσει οι επιπλοκές, η οριστική λύση είναι η κλασική χειρουργική επέμβαση.

Ελαστικές Κάλτσες

Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περιοριστούν τα συμπτώματα ή ακόμα και να προληφθούν, εάν οι κιρσοί βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Αποφύγετε την χρήση τους, αν μαζί με τα φλεβικά προβλήματα υπάρχει και αρτηριοπάθεια στα πόδια.

Η συμπίεση που προκαλείται από τις κάλτσες, μπορεί να μειώσει ακόμα περισσότερο την παροχή του αίματος, δημιουργώντας πολύ σοβαρά αρτηριακά προβλήματα. Οι κάλτσες συμπίεσης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του ειδικού γιατρού.

Κρέμα Για Άμεση Ανακούφιση

Κιρσοί στα πόδια - κρέμαΥπάρχουν κρέμες στην αγορά που μπορούν να ανακουφίσουν τα πόδια σας και να διώξουν την κούραση και το πρήξιμο μέσα σε μια με δύο εβδομάδες.

Μπορούν να κάνουν θαύματα, αν τις χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες χρήσης και τις οδηγίες της εταιρίας, θα μπορέσετε να προλάβετε το πρόβλημα και να το καταπολεμήσετε πριν χειροτερέψουν τα πράγματα.

Η κρέμα σε συνδυασμό με ξεκούραση και με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα, μπορεί τις περισσότερες φορές να προλάβει το πρόβλημα πριν καν εκδηλωθεί, αλλά και να το περιορίσει σημαντικά ώστε να αποφύγετε την επέμβαση, αν βρίσκεστε ήδη σε προχωρημένο στάδιο.


Πηγές:
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.