Γιατί Το Κάπνισμα Ενός Τσιγάρου Την Ημέρα Δεν Είναι Αθώο

Νέα έρευνα δείχνει ότι η πλήρης διακοπή της συνήθειας είναι πολύ καλύτερη από την απλή μείωση μείωση του καπνίσματος σε ένα τσιγάρο την ημέρα.

Η κοινή παραδοχή ότι η μείωση των τσιγάρων είναι σχεδόν εξίσου καλή για την υγεία σας με το κόψιμο του τσιγάρου, μόλις έγινε καπνός.

Το British Medical Journal δημοσίευσε μια ανασκόπηση ερευνών που δείχνουν ότι το κάπνισμα ακόμη και ενός τσιγάρου την ημέρα ενέχει εκπληκτικά υψηλό κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έκθεση αυτή είναι η πρώτη σχετικά με το ελαφρύ κάπνισμα και τις καρδιακές παθήσεις που συνδυάζει τα αποτελέσματα πολλών μελετών (141 συνολικά), στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 13 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η αποφυγή του παθητικού καπνίσματος είναι επίσης σημαντική για κάτι περισσότερο από την υγεία σας. Μελέτες έχουν αποκαλύψει μια σχέση μεταξύ του παθητικού καπνίσματος και του αυξημένου κινδύνου ροχαλητού, που σημαίνει ότι οι γύρω σας κινδυνεύουν όχι μόνο από προβλήματα υγείας, αλλά και από ενοχλητικές νύχτες χωρίς ύπνο.

Επικίνδυνη Υπόθεση

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν απροσδόκητα, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Allan Hackshaw, Ph.D., αναπληρωτή διευθυντή του Cancer Research UK και του UCL Cancer Trials Centre στο University College του Λονδίνου.

Ο εθιστικός χαρακτήρας του καπνίσματος οφείλεται στη νικοτίνη που περιέχει. Η νικοτίνη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να προκαλέσει σωματική εξάρτηση και εθισμό. Προκαλεί επίσης απελευθέρωση της ντοπαμίνης, η οποία είναι η χημική ουσία που «αισθάνεται καλά» στον εγκέφαλο. Αυτή η απελευθέρωση ντοπαμίνης κάνει τους καπνιστές να αισθάνονται καλά και να θέλουν να το κάνουν ξανά και ξανά.

Πρόσφατη έρευνα σε άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας δείχνει ότι το κάπνισμα έχει αρνητικό αντίκτυπο και συχνά οδηγεί σε επιδείνωση των συμπτωμάτων. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχουν θετικές πτυχές του καπνίσματος, ο καπνός και η νικοτίνη έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το κάπνισμα είναι μια από τις πιο δύσκολες συνήθειες. Ο λόγος για αυτό είναι επειδή η νικοτίνη είναι ναρκωτικό και όπως όλα τα ναρκωτικά, δημιουργεί έναν σωματικό εθισμό. Η νικοτίνη διεγείρει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη τη διακοπή του καπνίσματος.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι ξεκινούν το κάπνισμα είναι επειδή μυούνται στον καπνό από φίλους ή μέλη της οικογένειας που καπνίζουν. Ο δεύτερος πιο συνηθισμένος λόγος είναι ότι πιστεύουν ότι θα τους κάνει να φαίνονται cool ή σοφιστικέ.

Επικίνδυνη Υπόθεση

«Διαισθητικά, το κάπνισμα ενός τσιγάρου αντί για 20 (ο αριθμός των τσιγάρων σε ένα πακέτο) θα έπρεπε να έχει περίπου το 1/20 του κινδύνου, και αυτό είναι πιθανώς αυτό που πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι ισχύει», αναφέρει ο Hackshaw.

Ενώ το κάπνισμα ενός τσιγάρου την ημέρα μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά το ήμισυ περίπου σε σύγκριση με το κάπνισμα ενός πακέτου, αυτός ο κίνδυνος της μιας ημέρας ήταν ακόμη σημαντικός.

Οι άνδρες που κάπνιζαν ένα τσιγάρο την ημέρα είχαν 48% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σε σχέση με τα άτομα που δεν κάπνιζαν ποτέ, ενώ οι γυναίκες είχαν 57% αύξηση. Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν περίπου 30% αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το μήνυμα για τους καπνιστές: Οποιαδήποτε έκθεση στο τσιγάρο είναι υπερβολική. Διαβάστε περισσότερα εδώ: πώς να κόψω το τσιγάρο;

«Οι καπνιστές θα πρέπει να στοχεύουν στη διακοπή του καπνίσματος αντί να το μειώσουν, προκειμένου να αποφύγουν μεγάλο μέρος του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων», γράφει ο Hackshaw.

Μια Ανησυχητική Τάση

Τα ευρήματα αυτής της νέας μελέτης είναι ιδιαίτερα συναρπαστικά, λαμβάνοντας υπόψη την τάση που δείχνει ότι οι καπνιστές μειώνουν το κάπνισμα, αλλά δεν κόβουν τη συνήθεια.

Για παράδειγμα, όσοι στις ΗΠΑ ανάβουν τσιγάρο λιγότερο από 10 φορές την ημέρα αυξήθηκαν από 16% σε 27% μεταξύ 2005 και 2014. Το ποσοστό των καπνιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο που καπνίζουν ένα έως πέντε τσιγάρα την ημέρα αυξήθηκε σταθερά από 18% σε 24% μεταξύ 2009 και 2014.

Το λιγότερο κάπνισμα είναι σίγουρα καλύτερο από το περισσότερο («Μειώνει τη βλάβη», λέει ο Hackshaw), αλλά δεν είναι εφάμιλλο της διακοπής του καπνίσματος.

Η μη γραμμική σχέση μεταξύ της CHD (Congenital Heart Defects – Συγγενείς Καρδιακές Ανωμαλίες) και της χαμηλής κατανάλωσης τσιγάρων δεν είναι ευρέως γνωστή στο ευρύ κοινό ή στους επαγγελματίες υγείας, ιδίως σε όσους δεν ασχολούνται με τον καπνό και την υγεία.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη του 2015 σε σχεδόν 25.000 εφήβους των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, μόνο το 35% των ελαφρών καπνιστών, που ορίζονται ως εκείνοι που καταναλώνουν 10 ή λιγότερα τσιγάρα την ημέρα, θεώρησαν ότι οι συνήθειες τους συνδέονται με «μεγάλη βλάβη».

Πώς Το Κάπνισμα Βλάπτει Την Καρδιά Σας

Το κάπνισμα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, λέει ο Steve Nissen, M.D., πρόεδρος του τμήματος καρδιαγγειακής ιατρικής στην Cleveland Clinic στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

Το Κάπνισμα Βλάπτει Την Καρδιά

«Πολλοί άνθρωποι ταυτίζουν το κάπνισμα με τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά στην πραγματικότητα είναι οι καρδιακές παθήσεις που προκαλούν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα», εξηγεί ο Nissen.

Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων από CHD που συμβαίνουν σε καπνιστές θα μπορούσαν να αποδοθούν στη συνήθειά τους.

Το κάπνισμα επιβαρύνει την καρδιά με διάφορους τρόπους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Μεταξύ άλλων, οι χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου προκαλούν διόγκωση και φλεγμονή των κυττάρων που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που οδηγεί σε στένωση αυτών των αγγείων.

Οι χημικές ουσίες προκαλούν επίσης την πύκνωση του αίματος και τον σχηματισμό θρόμβων στο εσωτερικό των φλεβών και των αρτηριών. Και οι δύο αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μεγάλο μέρος αυτής της βλάβης συμβαίνει σχετικά γρήγορα, μέσα σε λίγα μόνο χρόνια, λέει ο Hackshaw από το University College του Λονδίνου.

«Αυτό αποτελεί επίσης καλό νέο για τους καπνιστές, διότι σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του αυξημένου κινδύνου τους για καρδιαγγειακές παθήσεις εξαφανίζεται επίσης γρήγορα, μόλις σταματήσουν το κάπνισμα», εξηγεί.

Ακόμη και οι επί μακρόν καπνιστές μπορούν να δουν ταχεία βελτίωση της υγείας τους, σύμφωνα με το CDC. Μέσα σε ένα χρόνο, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται δραματικά. Μέσα σε πέντε χρόνια, οι περισσότεροι καπνιστές μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σχεδόν σε αυτόν ενός μη καπνιστή.

Κόβοντας Τη Συνήθεια

Εάν ανήκετε στα δύο τρίτα των καπνιστών που θέλουν να το κόψουν, η σταδιακή μείωση της συνήθειας σας μπορεί να έχει κάποιο όφελος. Η διακοπή του καπνίσματος «μια κι έξω» είναι σπάνια αποτελεσματική: Μόνο το 3 έως 6 τοις εκατό των καπνιστών που επιχειρούν να το κόψουν χωρίς βοήθεια εξακολουθούν να είναι εγκρατείς ένα χρόνο αργότερα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι επωφελούνται από διάφορες στρατηγικές μόνες τους ή σε συνδυασμό, σύμφωνα με τον πνευμονολόγο Albert Rizzo, M.D., ανώτερο ιατρικό σύμβουλο της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση του αριθμού των τσιγάρων που καπνίζουν, τη συμβουλευτική, τις επιλογές υποκατάστασης νικοτίνης ή τη φαρμακευτική αγωγή.

Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε μια στρατηγική μείωσης, σκεφτείτε την ως μια στάση στο δρόμο για την πλήρη διακοπή του καπνίσματος.

Όσο λιγότερο καπνίζετε, τόσο πιο εύκολο είναι να σταματήσετε.

«Όταν έχετε μειώσει το κάπνισμα σε ένα τσιγάρο την ημέρα, είναι πιθανό να έχετε να κάνετε περισσότερο με μια συνήθεια παρά με χημικό εθισμό στη νικοτίνη – υπάρχει τόσο μικρή ποσότητα νικοτίνης που καταναλώνεται σε αυτό το σημείο», λέει ο Rizzo.

Για να σπάσετε τη συνήθεια, αντικαταστήστε την ενέργεια αυτή με μια άλλη ενέργεια από το χέρι στο στόμα, όπως το να πιάνετε μια οδοντογλυφίδα ή ένα ξυλάκι κανέλας όταν νιώθετε ότι θέλετε να φτάσετε για τσιγάρο, ή αποσπάστε την προσοχή σας με μια βόλτα, ένα τηλεφώνημα σε έναν φίλο ή με το να διαβάσετε τις ειδήσεις.

Το Καλύτερο Βοήθημα Στην Ελλάδα [2024]

Mετά από 4 εβδομάδες θα νιώσετε ότι δεν θέλετε να καπνίσετε ποτέ ξανά!

NicoZero Αγορά στην Ελλάδα

Το NicoZero έχει πλέον μπει στην αγορά και όλοι οι καπνιστές έχουν την μεγάλη ευκαιρία για τη διακοπή του καπνίσματος χωρίς φαρμακευτικά σκευάσματα, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που καπνίζουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.