Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Και Κάπνισμα: Τί Δείχνουν Πρόσφατες Μελέτες;

Έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα έχει αρνητική επίδραση στους πάσχοντες από Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Η πίσσα, η οποία βρίσκεται στον καπνό και τον καπνό, μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να επιδεινώσει την πορεία της νόσου. Όχι μόνο το κάπνισμα προκαλεί πνευμονικές παθήσεις, αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων.

► Αν πραγματικά θέλετε να σταματήσετε την βλαβερή αυτή συνήθεια, διαβάστε το άρθρο μας σχετικά με την διακοπή καπνίσματος.

Ο καθηγητής Gold, που είναι μέλος του ιατρικού συμβουλίου της Γερμανικής Εταιρείας Πολλαπλής Σκλήρυνσης (DMSG) πιστεύει ότι ο εθισμός έχει πιθανώς μια «3η διάσταση». Το κάπνισμα και η έκθεση σε πίσσα μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες και να τους καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικούς. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης ή άλλης πάθησης. [1]

Ο Gold έδωσε έμφαση σε πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μελετητές στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ ανέλυσαν δεδομένα από 900 ασθενείς με ΣκΠ. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς ήταν συνήθως 49 ετών και είχαν διαγνωστεί γύρω στα 15 χρόνια πριν.

Τα μισά από τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν καπνιστές όταν διαγνώστηκαν. Το κάπνισμα στην πραγματικότητα επιδεινώνει τα συμπτώματα.

Σημείωση: Νέες μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ του παθητικού καπνίσματος και του ροχαλητού. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των αεραγωγών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο ροχαλητού. Για να μειώσετε τον κίνδυνο, είναι καλύτερο να αποφεύγετε το παθητικό κάπνισμα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα σε μια μελέτη πρώην καπνιστών, καπνιστών και μη καπνιστών .

Τα άτομα που καπνίζουν βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος πιο γρήγορα από τους μη καπνιστές. Είναι λοιπόν λογικό ότι σε ασθενείς με διαλείπουσα-υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πορεία της νόσου, οι αρνητικές επιπτώσεις θα εμφανίζονταν νωρίτερα στη δευτερογενή προϊούσα φάση της νόσου από ότι στους μη καπνιστές.

Πώς Συνδέεται Το Κάπνισμα Με Τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας;

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια πάθηση που συνήθως επηρεάζει νεαρούς ενήλικες.

Διάσπαση Της Μυελίνης

Η φλεγμονή του νευρικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει τη διάσπαση της μυελίνης στον εγκέφαλο. Αυτό ονομάζεται «προϊούσα φλεγμονώδης νόσος τόσο του κεντρικού όσο και του περιφερικού νευρικού συστήματος».

Μπορεί επίσης να προκαλέσει διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου σας και άλλων μερών του σώματός σας. Αυτή η διακοπή μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως μούδιασμα, ζάλη κ.λπ.

Η Πραγματική Αιτία Της ΣκΠ Είναι Ακόμα Άγνωστη Μέχρι Σήμερα

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που οδηγούν τους ανθρώπους στην ανάπτυξη της νόσου.

Η πιο πρόσφατη θεωρία σχετικά με το τι μπορεί να προκαλέσει την ασθένεια είναι ότι ένας ιός την προκαλεί, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη συγκεκριμένοι ιοί με τέτοιες δυνατότητες.

Είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει σκλήρυνση κατά πλάκας. Μια Νορβηγο-αμερικανική ερευνητική ομάδα διερεύνησε αυτόν τον σύνδεσμο με περισσότερες λεπτομέρειες. Διαπίστωσαν ότι οι καπνιστές έχουν 2-4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΣκΠ από τους μη καπνιστές.

Το Κάπνισμα Προκαλεί Υψηλά Επίπεδα Θνησιμότητας Και Νοσηρότητας Σε Όλο Τον Κόσμο

Στην έρευνα συμμετείχαν 22.000 άτομα μεταξύ 41 και 48 ετών. Όλες οι πληροφορίες που είχαν, συγκεντρώθηκαν από τις έρευνες και τις ιατρικές εξετάσεις τους.

Αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε στην ηλικία που οι άνθρωποι ξεκίνησαν το τσιγάρο, το χρονικό διάστημα που κάπνιζαν και όταν το διέκοψαν, ρωτήθηκαν αν υπήρξε κάποια στιγμή που έκοψαν το κάπνισμα και αν συνέχισαν με έστω και ένα τσιγάρο την ημέρα κατά την υπόλοιπη διάρκεια της μελέτης.

Διαπιστώθηκε ότι 90 από αυτά τα άτομα είχαν σκλήρυνση κατά πλάκας. Σημειώθηκε ότι όλοι όσοι κάπνιζαν τότε ή το είχαν κόψει προηγουμένως, ξεκίνησαν το κάπνισμα πριν εμφανίσουν τη νόσο.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς κάπνιζαν για περισσότερα από 15 χρόνια πριν διαγνωστούν με ΣκΠ.

Ο κίνδυνος εμφάνισης ΣΚΠ για καπνιστές που συμμετείχαν στη μελέτη ή είχαν κόψει το κάπνισμα στο παρελθόν, ήταν διπλάσιος από αυτόν των μη καπνιστών.

Οι Άνδρες Έχουν Τρεις Φορές Περισσότερες Πιθανότητες Να Εμφανίσουν ΣκΠ

Όταν τα φύλα εξετάστηκαν ξεχωριστά, φάνηκε ότι οι άνδρες που καπνίζουν είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να επηρεαστούν, ενώ οι γυναίκες που καπνίζουν τείνουν να έχουν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να επηρεαστούν σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Ταυτόχρονα φάνηκε ότι όσοι κάπνιζαν είχαν μεγαλύτερη συχνότητα εμφράγματος, στηθάγχης και άσθματος. Ένα εύλογο ερώτημα είναι γιατί το κάπνισμα προκαλεί αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΣκΠ.

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η φλεγμονή προκαλεί βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ιατρικές καταστάσεις.

Η φλεγμονή στο ενδοθήλιο του σώματός μας προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα ενάντια στο σώμα μας. Αυτό είναι που πυροδοτεί αυτές τις αυτοάνοσες καταστάσεις που φαίνεται να αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Η αυτοάνοση νόσος μπορεί να συγκριθεί με έναν εμφύλιο πόλεμο μέσα στο σώμα σας, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που επιτίθενται στα όργανα και τους ιστούς του σώματός σας.

Υπάρχουν Δύο Τύποι Πολλαπλής Σκλήρυνσης

  • Ο πρώτος τύπος ονομάζεται «υποτροπιάζουσα διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας», όπου τα συμπτώματα επιδεινώνονται και στη συνέχεια βελτιώνονται για ένα διάστημα πριν επιδεινωθούν ξανά.
  • Ο δεύτερος τύπος, που είναι πιο κοινός, είναι η «δευτεροπαθώς προϊούσα ΣΚΠ», όπου η μυελίνη μπορεί να καταστραφεί από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένας άλλος λόγος για να κόψετε το κάπνισμα είναι ότι καταστρέφει την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει την πιθανότητα οι τοξίνες από αυτά τα αγγεία να επηρεάσουν τον εγκέφαλό σας, κάτι που θα μπορούσε να τον βλάψει. Το φυσιολογικό ενδοθήλιο εμποδίζει τις τοξίνες να εισέλθουν στον εγκέφαλο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Αυτές οι υποθέσεις σχετικά με το πώς το κάπνισμα τσιγάρου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για ΣΚΠ πρέπει να επιβεβαιωθούν.

Το Κάπνισμα Επιδεινώνει Την Εξέλιξη Της ΣκΠ

Οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που καπνίζουν ταυτόχρονα δείχνουν γρηγορότερη εξέλιξη αυτής της νόσου. Αυτό σύμφωνα με νέα έρευνα από το Harvard και τον Δρα Alberto Ascherio, έδειξε ότι τα άτομα που κάπνιζαν πολύ περισσότερο είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν την προοδευτική μορφή ΣκΠ, όπου υπάρχει σταθερή επιδείνωση των συμπτωμάτων, σε σύγκριση με την υποτροπιάζουσα μορφή, η οποία μπορεί να υποχωρήσει και μετά να επανέλθει. [2]

Επιδείνωση Της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκα

«Ενώ ορισμένοι από τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με το κάπνισμα παραμένουν μετά το κόψιμο του τσιγάρου, έχουμε καλά νέα: οι περισσότεροι από αυτούς βελτιώνονται», σύμφωνα με τον Ascherio.

Προς Το Παρόν Υπάρχουν Αντικρουόμενα Αποτελέσματα

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα που καπνίζουν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ΣκΠ. Όμως η ίδια έρευνα δείχνει αντικρουόμενα αποτελέσματα σχετικά με το εάν το κάπνισμα θα επηρεάσει ή όχι την εξέλιξη της νόσου

Στην τελευταία μελέτη συμμετείχαν 1500 ασθενείς με ΣκΠ και το 18% από αυτούς είχαν καπνίσει περισσότερα από τρία χρόνια Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι καπνιστές είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποτροπιάσουν από τους μη καπνιστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο ποσοστό ήταν και σε όσους είναι εξαρχής προοδευτικά-συμπτωματικοί και δεν κάπνιζαν.

Πιθανά Σημάδια Ατροφίας Στην Αρχή Της Μελέτης

Οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που καπνίζουν έχουν μεγαλύτερη αναπηρία στην αρχή μιας μελέτης και παρουσιάζουν χειρότερα σημεία με την πάροδο του χρόνου. Αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια ατροφίας πιο γρήγορα από εκείνους που δεν το κάνουν

«Δεν είναι ακόμη σαφές πώς ο καπνός ευθύνεται για τέτοιες ζημιές. Το κάπνισμα τσιγάρου έχει συνδεθεί με άλλες αυτο-άνοσες ασθένειες σαν την ρευματοειδή αρθρίτιδα, με αποτέλεσμα ορισμένοι άνθρωποι να πιστεύουν ότι ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις στο νευρικό μας σύστημα.», δήλωσε ο Ascherio.

Το κάπνισμα τσιγάρων είναι η κύρια αιτία καρκίνου του πνεύμονα και οι ασθενείς με ΣκΠ που αδυνατούν να το κόψουν, όχι μόνο βλάπτουν την υγεία τους, αλλά και επιταχύνουν την ασθένειά τους.

Πώς Ακριβώς Επιδεινώνεται Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας;

Η ΣκΠ εξελίσσεται πιο γρήγορα σε καπνιστές που συνεχίζουν το τσιγάρο μετά την επίσημη διάγνωση σε σχέση με αυτούς που το κόβουν. Αυτό σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι καπνιστές χάνουν μέχρι και οκτώ χρόνια από τη στιγμή που θα τους πάρει για να περάσουν στα πιο προχωρημένα στάδια.

Νέα έρευνα δείχνει ότι η νικοτίνη θα μπορούσε να επιδεινώσει την πρόγνωση των πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτό είναι σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Karolinska, στη Σουηδία, οι οποίοι δημοσίευσαν τη μελέτη τον Σεπτέμβριο του 2016. [3]

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι επίσης γνωστή ως «πολλαπλή σκλήρυνση, η οποία συνήθως ξεκινά με επεισόδια και υφέσεις, αλλά μετά από 15 με 20 χρόνια εξελίσσεται στη λεγόμενη προοδευτική νόσο.

Βασικά, ο χρόνος μεταξύ των κύκλων της υποτροπιάζουσας και της προοδευτικής μορφής χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των περιστάσεων της νόσου. Όπως εξήγησαν οι ερευνητές σε αυτό το άρθρο, ήθελαν να καθορίσουν πόσο ακριβώς το κάπνισμα επηρεάζει αυτή την πορεία.

Οι επιστήμονες μίλησαν με 700 Σουηδούς που είχαν διαγνωστεί με πολλαπλή σκλήρυνση για το πόσο συχνά κάπνιζαν και το έκαναν όταν διαγνώστηκαν. Κάποιοι από αυτούς συνέχισαν το κάπνισμα, ενώ άλλοι σταμάτησαν τη συνήθεια μέσα σε έναν χρόνο ανάλογα με την ψυχική υγεία του συμμετέχοντος.

Επιδείνωση Χρόνο Με Τον Χρόνο

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως, κάθε επιπλέον χρόνος καπνίσματος μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη της υποτροπιάζουσας-διαλείπουσας πολλαπλής σκλήρυνσης σε προοδευτική κατά 5%.

Όσοι δεν σταμάτησαν ποτέ το κάπνισμα πέρασαν από τη σταδιακά εξελισσόμενη μορφή σε μέσο όρο ηλικίας 48 ετών, ενώ εκείνοι που το έκοψαν αμέσως μόλις διαγνώστηκαν το πέρασαν κατά μέσο όρο στα 56.

«Φαίνεται ότι το κόψιμο του τσιγάρου μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της πολλαπλής σκλήρυνσης»., γράφουν οι νευροεπιστήμονες Myla Goldman και Olaf Stuwe. [4]


  • Cigarette Smoking and Dimensions of Depressive Symptoms – JSTOR
  • Looking at the links between smoking and MS – Harvard T.H. Chan School of Public Health
  • Smoking is a major preventable risk factor for multiple sclerosis – PubMed
  • Smoking Beyond Multiple Sclerosis Diagnosis: A Risk Factor Still Worth Modifying – PubMed
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.