Πώς Να Κόψω Το Τσιγάρο; Πόσο Διαρκεί Η Εξάρτηση Από Το Τσιγάρο;

Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές στο παρελθόν σχετικά με το πώς να κόψω το τσιγάρο. Είμαι πλέον πρώην καπνιστής (3 πακέτα τσιγάρα την ημέρα με τον καφέ) και με θεωρώ ιδιαίτερα τυχερή που ανακάλυψα το καλύτερο προϊόν για τη διακοπή του καπνίσματος.

Συνολικά, το 71% των καπνιστών έχει σκεφτεί να κόψει το κάπνισμα τουλάχιστον μία φορά. Το 35% προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα κάθε χρόνο αλλά μόνο το 6% καταφέρνει να κάνει μόνο το πολυπόθητο τελευταίο τσιγάρο και να κρατηθεί έστω και για μια ημέρα.

Οι περισσότερες απόπειρες για διακοπή του τσιγάρου γίνονται χωρίς υποκατάστατα και περισσότερο μέσα από την θέληση και τη δύναμη του καπνιστή. Η διακοπή του καπνίσματος είναι αρκετά δύσκολη και συχνά απαιτεί πολλές προσπάθειες για να έχει μακροπρόθεσμη επιτυχία. Οι καπνιστές που αρχικά απέτυχαν προσπαθώντας να διακόψουν απότομα κάπνισμα, είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσουν κάποιο βοήθημα.

Μερικά ακόμα νούμερα:

 • Το κάπνισμα οδηγεί σε κατά μέσο όρο δέκα χρόνια μικρότερο προσδόκιμο ζωής και αυξάνει τις πιθανότητες για προβλήματα υγείας, ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζονται και τον τρόπο διακοπής του καπνίσματος.
 • Για κάθε 100 άνδρες μη καπνιστές, 61 θα φτάσουν την ηλικία των 80 ετών. Σε σύγκριση με αυτό, το 26% των καπνιστών θα ζήσει μέχρι τα ογδόντα τους.
 • Εάν είστε γυναίκα και δεν καπνίζετε, είναι πιο πιθανό να ζήσετε μέχρι τα 80 χρόνια. Εάν το κάνετε, οι πιθανότητές σας να ζήσετε μέχρι τότε είναι μόνο 38%.

Το Καλύτερο Βοήθημα Στην Ελλάδα [2024]

Mετά από 4 εβδομάδες θα νιώσετε ότι δεν θέλετε να καπνίσετε ποτέ ξανά!

NicoZero Αγορά στην Ελλάδα

Το NicoZero έχει πλέον μπει στην αγορά και όλοι οι καπνιστές έχουν την μεγάλη ευκαιρία για τη διακοπή του καπνίσματος χωρίς φαρμακευτικά σκευάσματα, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που καπνίζουν.

Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση με έναν καινοτόμο τρόπο δράσης απίστευτες πιθανότητες επιτυχίας: στοχεύει τους υποδοχείς νικοτίνης του εγκεφάλου και προσπαθεί να ανακουφίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα συμπτώματα στέρησης από το κάπνισμα.

Σε πρώτη φάση, ο εγκέφαλος μπερδεύεται και ο καπνιστής θεωρεί ότι του έχει δοθεί μια απότομη αύξηση της νικοτίνης, όπως ακριβώς όταν καπνίζετε. Το NicoZero καλύπτει τις γνωστές δυσκολίες του εθισμού που προκύπτουν όταν προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα.

Στη συνέχεια, η συνήθεια του καπνίσματος κόβεται πιο εύκολα. Μέχρι να ολοκληρώσετε το πρόγραμμα του NicoZero, θα έχετε αποκτήσει τέτοια απέχθεια για τα τσιγάρα, που δεν θα θέλετε καν να τα μυρίσετε και σίγουρα δεν θα καπνίσετε ποτέ ξανά!

Πώς Να Κόψω Το Τσιγάρο; Η Μεγάλη Ερώτηση!

Το κόψιμο του τσιγάρου μπορεί να μην συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά είναι ένα ταξίδι που σας βάζει στον δρόμο προς την υγεία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας. Μετά τη διακοπή, θα παρατηρήσετε βελτιώσεις στην υγεία σας και περισσότερο την χαρά των γύρω σας.

Η απόφαση να κόψετε το κάπνισμα «με το μαχαίρι» είναι σίγουρα μόνο η μισή διαδρομή. Σύμφωνα με έρευνες σε άτομα που προσπάθησαν να διακόψουν το κάπνισμα, η προετοιμασία πριν από την ημέρα διακοπής του καπνίσματος θα διευκολύνει τα πράγματα και θα μειώσει συμπτώματα στέρησης, όπως η ευερεθιστότητα και η ανησυχία και άλλες ψυχικές πιέσεις.

Πόσο Διαρκεί Η Εξάρτηση Από Το Τσιγάρο;

Η νικοτίνη είναι το εθιστικό συστατικό του τσιγάρου (όπως η καφεΐνη στον καφέ). Όταν διακόπτετε το κάπνισμα θα εμφανίσετε συμπτώματα στέρησης νικοτίνης. Πρόκειται για προσωρινές σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές. Σκεφτείτε τις ως σημάδια ότι το σώμα σας ανακάμπτει από το κάπνισμα μέσα από την προσπάθεια διακοπής που κάνετε.

Η μεγάλη ανάγκη για κάπνισμα που νιώθει ένας καπνιστής, εμφανίζεται συνήθως λίγες ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο. Συνήθως είναι πιο έντονα την πρώτη εβδομάδα. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η λαχτάρα για τσιγάρο εξασθενεί και εξαφανίζεται μετά από περίπου 2 έως 4 εβδομάδες από την ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος.

Συνήθη συμπτώματα στέρησης νικοτίνης:

 • Μεγάλος πόθος για κάπνισμα
 • Ανησυχία ή δυσκολία συγκέντρωσης
 • Δυσκολίες ύπνου και διαταραχές ύπνου
 • Ευερεθιστότητα, θυμός, στρες, κλάμα, θλίψη ή κατάθλιψη.
 • Αύξηση της πείνας ή αύξηση του σωματικού βάρους

Λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα στέρησης νικοτίνης:

 • Συμπτώματα κρυολογήματος όπως βήχας, πονόλαιμος και φτέρνισμα
 • Δυσκοιλιότητα, διάρροια, στομαχόπονοι ή ναυτία
 • Ζάλη ή αίσθημα ζάλης
 • Έλκη στο στόμα

Κόψιμο Τσιγάρου – 10 Συμβουλές Που Σίγουρα Θα Βοηθήσουν

Για τους περισσότερους ανθρώπους που κάνουν χρήση καπνού, η παρόρμηση για κάπνισμα είναι έντονη, αλλά μπορείτε να αντισταθείτε σε αυτές τις επιθυμίες.

Όταν αισθάνεστε μια παρόρμηση να καπνίσετε, να έχετε κατά νου ότι, παρόλο που η παρόρμηση μπορεί να είναι ισχυρή, πιθανότατα θα περάσει μέσα σε 5 έως 20 λεπτά, είτε απολαμβάνετε ένα τελευταίο τσιγάρο είτε οτιδήποτε άλλο σχετικό (ηλεκτρονικό τσιγάρο, πίπα, πούρα).

Κόψιμο Τσιγάρου

Κάθε φορά που αντιστέκεστε σε μια επιθυμία για τσιγάρο, είστε ένα βήμα πιο κοντά στο να πετύχετε τη διακοπή του καπνίσματος μια για πάντα.

Ακολουθούν 10 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αντισταθείτε στην λαχτάρα να καπνίσετε με οποιονδήποτε τρόπο, όταν σας πιάσει η μεγάλη αυτή επιθυμία.

#1 – Δοκιμάστε Θεραπεία Αντικατάστασης Νικοτίνης

Ρωτήστε τον πάροχο υγείας σας για τη θεραπεία. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Συνταγογραφούμενη νικοτίνη σε ρινικό σπρέι ή εισπνευστήρα
 • Επιθέματα, τσίχλες και παστίλιες που πωλούνται χωρίς συνταγή

Η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης βραχείας δράσης – όπως τσίχλες νικοτίνης, παστίλιες, ρινικά σπρέι ή εισπνοές – δεν μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την έντονη επιθυμία για τσιγάρο. Αυτές οι θεραπείες βραχείας δράσης είναι σχετικά ασφαλείς για χρήση μαζί με αυτοκόλλητα νικοτίνης μακράς δράσης.

#2 – Αποφύγετε Τις Αφορμές

Οι παρορμήσεις για κάπνισμα είναι πιθανό να είναι πιο έντονες στα μέρη όπου καπνίζατε πιο συχνά, όπως σε πάρτι ή μπαρ, ή σε στιγμές που νιώθατε άγχος ή πίνατε καφέ. Μάθετε τα ερεθίσματα που σας προκαλούν και εφαρμόστε ένα σχέδιο για να τα αποφύγετε ή να τα ξεπεράσετε χωρίς τη χρήση καπνού.

#3 – Καθυστερήστε Το

Αν νιώθετε ότι δεν καταφέρνετε να κόψετε τη λαχτάρα σας για καπνό, πείτε στον εαυτό σας ότι πρέπει πρώτα να περιμένετε άλλα 10 λεπτά. Στη συνέχεια, κάντε κάτι για να αποσπάσετε την προσοχή σας κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. Δοκιμάστε να πάτε σε μια δημόσια ζώνη απαγόρευσης του καπνίσματος.

#4 – Μασήστε Το

Δώστε στο στόμα σας κάτι να κάνει για να αντισταθείτε στη λαχτάρα για κάπνισμα. Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή σκληρή καραμέλα. Ή μασήστε ωμά καρότα, ξηρούς καρπούς ή ηλιόσπορους – κάτι τραγανό και νόστιμο. (Δεν θεωρώ ότι το τελευταίο θα το αποδεχτεί εύκολα ένας καπνιστής με πάνω από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα)

#5 – Μην Καπνίζετε «Μόνο Ένα»

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να κάνετε μόνο ένα τσιγάρο για να ικανοποιήσετε τη λαχτάρα για καπνό. Αλλά μην ξεγελάσετε τον εαυτό σας νομίζοντας ότι μπορείτε να σταματήσετε εκεί. Το κάπνισμα ενός τσιγάρου την ημέρα δεν είναι τόσο αθώο όσο ίσως νομίζετε. Οι περισσότεροι καπνιστές, συνήθως καταλήγουν μέσα σε λίγες ώρες, να καπνίζουν όπως πάντα και πολλές φορές οδηγούνται σε παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

#6 – Κάντε Γυμναστική

Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική στην θεραπεία σας και θα σας βοηθήσει να αποσπάσετε την προσοχή σας από την διάθεση για τσιγάρο. Ακόμα και σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας – όπως το να τρέξετε μερικές φορές πάνω-κάτω από τις σκάλες – ίσως κάνουν τη λαχτάρα για καπνό να φύγει. Βγείτε έξω για έναν περίπατο ή ένα τζόκινγκ και τονώστε το σώμα σας.

#7 – Δοκιμάστε Τεχνικές Χαλάρωσης

Το κάπνισμα πολλές φορές είναι ο τρόπος σας για να αντιμετωπίσετε το άγχος. Η καταπολέμηση της λαχτάρας για νικοτίνη μπορεί από μόνη της να είναι στρεσογόνος. Απομακρύνετε το άγχος δοκιμάζοντας τρόπους χαλάρωσης, όπως βαθιές αναπνοές, μυϊκή χαλάρωση, γιόγκα, διαλογισμό, μασάζ ή ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής.

#8 – Ζητήστε Βοήθεια

Συνδεθείτε με ένα μέλος της οικογένειας, έναν φίλο ή ένα μέλος ομάδας υποστήριξης για βοήθεια στην προσπάθειά σας να κόψετε το κάπνισμα.

Συζητήστε στο τηλέφωνο, πηγαίνετε μια βόλτα, μοιραστείτε μερικά αστεία ή συναντηθείτε για να μιλήσετε και να στηρίξετε ο ένας τον άλλον. Κάτι τέτοιο λειτουργεί ως θεραπεία, χωρίς να το καταλαβαίνετε.

Η συμβουλευτική μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη. Δωρεάν γραμμή τηλεφώνου διακοπής καπνίσματος: 1142

Παρέχεται και υποστήριξη για τη διακοπή του καπνίσματος όλη την ημέρα. Υπάρχει επίσης λίστα με τα «Κέντρα Διακοπής Καπνίσματος» σε όλη τη χώρα που αφορούν τη συνήθεια του καπνίσματος και μόνο.

#9 – Υπενθυμίστε Στον Εαυτό Σας Τα Οφέλη

Γράψτε ή πείτε δυνατά γιατί θέλετε να κόψετε το κάπνισμα και να αντισταθείτε στον πόθο για τη νικοτίνη με ένα ακόμα «τελευταίο τσιγάρο». Αυτοί οι λόγοι μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Να φέρετε την διάθεση σας στα φυσιολογικά επίπεδα
 • Να την κυκλοφορία του αίματος σας
 • Να γλιτώσετε τους αγαπημένους σας από το παθητικό κάπνισμα
 • Να εξοικονομήσετε χρήματα

Λάβετε υπόψη ότι ότι το να δοκιμάσετε κάτι για να νικήσετε την επιθυμία να κάνετε ένα τσιγάρο είναι πάντα καλύτερο από το να μην κάνετε τίποτα. Κάθε φορά που αντιστέκεστε σε μια επιθυμία για καπνό, είστε ένα βήμα πιο κοντά στο να απελευθερωθείτε επιτέλους από αυτό τον εθισμό.

#10 – Χρησιμοποιήστε Ένα Βοήθημα Που Θα Τα Αναλάβει Όλα

Το NicoZero περιέχει 100% εκχυλίσματα από φυτά και ενεργεία στον οργανισμό σας χωρίς καμία παρενέργεια ή κάποιο ανεπιθύμητο αποτέλεσμα. Δεν χρειάζεστε ιατρική συνταγογράφηση και μπορείτε να το αγοράσετε μόνο από την επίσημη ιστοσελίδα του (για να αποφύγετε απομιμήσεις).

 • Εξαφανίζει άμεσα την ανάγκη για τη νικοτίνη
 • Επιφέρει απόλυτη αδιαφορία για το τσιγάρο
 • Αναγεννά τα κατεστραμμένα κύτταρα από το κάπνισμα
 • Επαναφέρει σε φυσιολογικά επίπεδα την κυκλοφορία του αίματος
 • Δεν εθίζει, δεν έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα

Το NicoZero δεν προκαλεί απλά μια έντονη αδιαφορία για το κάπνισμα. Εξαφανίζει εντελώς την βασική αιτία για τον εθισμό στη νικοτίνη (ρυθμίζει τον οργανισμό) η οποία επαναφέρει την δική σας παραγωγή ντοπαμίνης με απόλυτα φυσικό τρόπο.

Κόψιμο Τσιγάρου Πρώτες Μέρες

Σε μια μόλις ημέρα μετά τη διακοπή του καπνίσματος, η αρτηριακή πίεση αρχίζει να μειώνεται, αποφεύγοντας τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων από την υψηλή πίεση που προέρχεται από το κάπνισμα.

Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα (8 ώρες έως 48 ώρες), τα επίπεδα οξυγόνου ενός ατόμου θα έχουν αυξηθεί, καθιστώντας τη σωματική δραστηριότητα και την άσκηση ευκολότερη, προάγοντας συνήθειες που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς.

Μετά από επτά μέρες χωρίς κάπνισμα, θα έχετε υψηλότερα επίπεδα προστατευτικών αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως η βιταμίνη C, στο αίμα σας. Μετά από την έβδομη ημέρα χωρίς κάπνισμα, οι νευρικές απολήξεις που έχουν υποστεί βλάβη από το κάπνισμα θα αρχίσουν να αναγεννώνται, οπότε μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε ότι έχετε μεγαλύτερη ικανότητα γεύσης και όσφρησης.

Το στερητικό σύνδρομο όπως αναφέρουν πρώην καπνιστές, κορυφώνεται εντός των πρώτων 3 ημερών από τη διακοπή και διαρκούν περίπου 2 εβδομάδες από την απόφαση να κόψουν το τσιγάρο. Αν τα καταφέρετε να ξεπεράσετε αυτές τις πρώτες εβδομάδες, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο εύκολα για τους επόμενους μήνες.

Κόψιμο Τσιγάρου Μαχαίρι

Πρόκειται για την γνωστή σε όλους μας φράση που συνήθως ακούγεται από άτομα που έκοψαν το κάπνισμα μια κι έξω και όχι με σταδιακή μείωση.

Κόψιμο Τσιγάρου Μαχαίρι

Μπορείτε να επιλέξετε να μειώσετε τα τσιγάρα σας σταδιακά πριν από την ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος ή να καπνίζετε κανονικά μέχρι την ημερομηνία διακοπής του καπνίσματος. Και τα δύο είναι μια χαρά, αλλά φαίνεται ότι το κόψιμο του τσιγάρου «με το μαχαίρι» είναι η καλύτερη επιλογή με βάση στατιστικές έρευνες από επιστημονικές ομάδες.

Διακοπή Καπνίσματος – Πότε Έχει Λήξει Το Θέμα;

Η επιθυμία για τη νικοτίνη μπορεί να ξεκινήσει 30 λεπτά μετά το τελευταίο σας τσιγάρο. Αυτό ποικίλλει ανάλογα με το πόσο καπνίσατε και για πόση ώρα. Η επιθυμία συνήθως περνάει μετά από 3 έως 5 λεπτά και κορυφώνεται σε 2 έως 3 ημέρες. Θα πρέπει να σταματήσετε να αναζητάτε το τσιγάρο εντελώς μετά από 4 έως 6 εβδομάδες.

Διακοπή Καπνίσματος Μαχαίρι (Για Εναλλακτικές Μορφές Καπνίσματος)

Οπουδήποτε υπάρχει νικοτίνη, ο δρόμος για τη διακοπή και απεξάρτηση είναι ο ίδιος. Είτε καπνίζετε τσιγάρο, είτε ατμίζετε ή οτιδήποτε άλλο, η διαδικασία, τα συμπτώματα εξάρτησης, η επιθυμία για κάπνισμα και η πιθανότητα να αρχίσετε πάλι, παραμένουν τα ίδια.

Διακοπή Καπνίσματος Μαχαίρι

Αξίζει να επαναληφθεί, πως η «διακοπή καπνίσματος μαχαίρι» είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση και ισχύει για όλους τους τρόπους καπνίσματος.

Τσίχλες Νικοτίνης

Σε μικρές δόσεις, όπως αυτές που περιέχονται στις τσίχλες ή σε παρόμοια υποκατάστατα νικοτίνης, η ποσότητα θεωρείται γενικά ασφαλής. Έχει όμως διεγερτικές ιδιότητες που μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό και να συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Αν και είναι αλήθεια ότι η νικοτίνη που λαμβάνετε καθημερινά από τα υποκατάστατα νικοτίνης μπορεί να είναι μικρή σε σύγκριση με το κάπνισμα, μην ξεχνάτε ότι η νικοτίνη προκαλεί εθισμό όπως και να έχει.

Ανεξάρτητα από την ποσότητα που χρησιμοποιείτε από αυτά τα φαρμακευτικά σκευάσματα, εξακολουθείτε να τροφοδοτείτε έναν ενεργό εθισμό και αυτό δεν είναι βοήθεια σε καμία περίπτωση.

NicoZero – Η Άμεση Λύση Για Τη Διακοπή Του Καπνίσματος

Μέσα σε 4 μόλις εβδομάδες, δεν θα θελήσετε να καπνίσετε ποτέ ξανά!

1η Εβδομάδα: Οι δραστικές ουσίες της φόρμουλας του NicoZero ευαισθητοποιούν τους υποδοχείς της ακετυλοχολίνης (υπεύθυνη για το αίσθημα της ευχαρίστησης) από την πρώτη ημέρα.

2η Εβδομάδα: Απολαμβάνετε πλέον την νοστιμιά του φαγητού σας, βλέποντας το αγαπημένο σας πρόγραμμα στην τηλεόραση. Οι ορμόνες του στρες έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Ή ένταση και τα νεύρα έχουν υποχωρήσει και δεν νιώθετε πια ότι χρειάζεστε ένα τσιγάρο για να χαλαρώσετε.

NicoZero - Η Άμεση Λύση

3η Εβδομάδα: Ο εγκέφαλος δίνει ίδια σήματα με αυτά του καπνίσματος, το NicoZero ερεθίζει τους υποδοχείς της ακετυλοχολίνης και το σώμα σας σιγά σιγά μαθαίνει να παίρνει την ορμόνη της καλής διάθεσης με απόλυτα φυσικό τρόπο.

4η Εβδομάδα: Παρατηρείτε επιτέλους ότι μπορείτε να απολαύσετε πράγματα που σας ευχαριστούν. Η ψυχολογική και η σωματική ανάγκη για νικοτίνη έχει εξαφανιστεί ολοκληρωτικά με σημαντικές πιθανότητες.

Αν με ρωτήσετε «πώς να κόψω το τσιγάρο», θα σας απαντήσω πως λύση είναι το NicoZero!


 1. How to Quit Smoking – Tips From Former Smokers – CDC
 2. Quitting Smoking for Older Adults – National Institute on Aging
 3. How Can I Quit Smoking? (for Teens) – Nemours KidsHealth
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
2 Σχόλια
 1. Yeshi λέει

  Πολύ βοηθητικό

  1. admin λέει

   Μας είναι πολύ ευχάριστο το ότι σας βοηθά το άρθρο μας να κόψετε το κάπνισμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.